Nästa vecka, då...

Den käre sambon hotar med att komma igång med sin träning i nästa vecka. Ska det nödvändigtvis behöva vara så illa har jag ju inget val. Bara för mig att knyta på löpardojjorna och ta mina träningsvärkande ben ut på en ny löprunda. Alla fula knep är tillåtna (som att passa på när han är på jobbet...) för att mygla mig till ett träningsförsprång.

2-0 till mig!

Sviterna efter omförhandlingen

Efter omförhandlingen blev det lite mer för mig att göra här hemma. Och det kan vara ok, jag handlar nämligen hellre än t.ex. städar (Tvi vale! Den där dammsugaren drar jag inte fram i första taget. Senast det hände var när jag råkade finfördela ett (turligt nog, tomt) whiskeyglas. Tyvärr var det omöjligt att komma undan genom att skylla på sambon...) 

Men jag skulle bra gärna vilja lära mig sambons kassbärningsteknik. Medan jag får springa upp och ner i trapporna flera vändor innan allt är uppe i lägenheten går sambon alltid bara en enda gång. Även om det är sex fullproppade matkassar och en förpackning toapapper. Hur det går till rent praktiskt har jag inte lyckats begripa även om jag sett konststycket själv vid flera tillfällen.

Fast jag kanske bara ska vara tacksam över det extra vändorna som gör vad de kan för att forma den förslappade rumpan?


Dagens tips

Jag är en rutinerad prova-på-prenumerant. Det brukar vara rätt förmånligt och så får man alltid någon halvdassig premie på köpet som t.ex. en plastig bebisrosa pulsklocka som slutar fungera om det råkar komma några stackars regndroppar på den. 

När erbjudandet gått ut förhandlar förlagen gärna för att få behålla dig. I alla fall om du försöker avsluta prenumerationen. Varje gång jag ska säga upp en tidning får jag höra att "du har möjlighet att få ett lägre pris än du betalar idag". Ringer jag inte får jag som en glad idiot betala vad tidningen kostar i butik. Om jag däremot säger att jag inte vill vara kvar som prenumerant så kan det lätt bli halva priset. Eller ännu bättre.

Hot kan med andra ord vara lönsamt. Hot om uppsägning alltså.

När man inte tänker kan det kosta pengar

Att ha köpt en cd (om ni kommer ihåg en sån där rund sak med musik som vi hade innan alla mp3-spelare och ipods?) för ett par hundralappar sådär är inget hinder för att betala en gång till för samma skiva. Fast denna gång nedladdad från itunes. Men, det är väl som det brukar sägas; är huvudet dumt får kroppen plånboken lida.

Jag skulle kunna skylla på bristande datorkunskaper när det gäller att koppla ihop nätverk eller att itunes måste vara felkonstruerat. Eller att Britney Spears kan behöva lite ekonomisk hjälp nu när hon verkar komma på fötter igen. Men jag tror jag nöjer mig med att helt enkelt konstatera att jag hade otur när jag tänkte!

Omförhandling

När jag hade två timmars pendling om dagen och sambon sex minuter förhandlade vi om hushållsuppgifterna. I grova drag lagar jag maten och han gör resten. Att jag pluggat hemifrån i tio månader nu har inte varit anledning att omförhandla. Jag har ju haft det bra som jag haft det, med en sugardaddy som inte bara försörjt mig utan också skött underhållet i lägenheten, tvätt och allt annat.

Problemet är att det är oroväckande tomt i kylskåpet numera och handelslistan blir bara längre och längre. Ingenting händer. Jag väntar ett par dagar. Fortfarande händer inget. Hur är det tänkt att jag ska kunna laga mat om det inte finns något att laga av?!? Skärpning!

Då slog det mig. Att handla är min uppgift numera.

Aj då.

Lärarnas makt

När jag var liten var matte mitt favoritämne. Det var jätteroligt och jag var duktig. Så pass duktig att jag blev klar med treans mattebok långt innan terminen var slut. Eftersom jag tyckte att det var så roligt ville jag fortsätta med fyrans bok. Men se, det fick jag absolut inte göra. Kommer inte på fråga. Fy. Dålig elev.

Jag tog med mig pappa till skolan - han tyckte givetvis att jag skulle få lära mig mer om jag ville. När fröken blev tillsagd av en annan lärare vek hon sig och tog fram en ny mattebok till mig. Och inte vilken mattebok som helst utan en som var rent ut sagt skittråkig. Och vips förvandlades matten från ett favoritämne till vilket annat ämne som helst. En poäng till fröken.

Många år senare befinner jag mig på tekniska högskolan och blir idiotförklarad av en doktorand/lärare för att jag fastnat på ett matteproblem. Och vips försvann all min lust att lära mig matte överhuvudtaget. Jag slutade gå på övningstillfällena och slutade räkna hemma eftersom jag inte längre ville/vågade be om hjälp. Mattetentorna blev kvar efter jag klarat alla andra kurser. En poäng till magistern.

Sånt jag kommer att tänka på när jag läser om att optimera lärandet...

Självplågning, del två

Jag hade inbillat mig att det lilla träningsuppehållet sedan en och en halv månad tillbaka inte skulle haft någon märkbar påverkan på formen. Jag trodde också på tomten när jag var liten.

I dag var dagen d - som i "dags att få fart på den där förslappade röven igen". 

Efter drygt sju år som hundägare har jag kommit på att jag varje vecka kan byta ut ett par av Kennys längre promenader mot löprundor. Det tar ungefär lika lång tid och så får vi båda lite mer motion. Min hjärna är lika snabb som förmiddagens runda var.

Eftersom det regnade var det inte särskilt många som behövde se eländet. Jag önskar att jag kunde säga att jag struttade iväg med lätta och spänstiga löpsteg. Tänk er istället någon som framåtlutad, långsamt, stapplar fram längs promenaden med tunga, tunga, krokiga ben. Under hela rundan funderade jag stillsamt på var mina muskler blivit av och varför de inte förvarnade mig om att de tänkte försvinna. Jag tänkte också på hur ont i kroppen jag kommer att ha de närmaste dagarna. Min enda tröst där i regnet var att jag nu ligger ett träningspass före sambon. Undrar om jag ska berätta för honom att kampen är igång eller om jag ska försöka mygla mig till ett försprång?

I samboskapets trygghet

Vem har sagt att man blir bekväm i ett långvarigt förhållande? Att man inte bryr sig lika mycket om sitt utseende sedan man lämnat singellivet? Att man är annat än konstant nybadad och len som en bäbisrumpa? 
Lögn och förbannad dikt, det är vad det är!

Nu tar jag mina mossbeklädda ben och letar reda på den där hårryckningsmaskinen igen!

Apropå mindre lyckade drag

Gårdagens hårtoning, som inte blev riktigt som planerad, får mig osökt att tänka på när jag var i 14-årsåldern och skulle på fest tillsammans med ett par av tjejerna i byn. Vi inledde såklart hemma hos den tjej som var ensam hemma. Då kunde vi ju nämligen ostört provsmaka hennes föräldrars hemmagjorda, ej ännu färdigjästa, maskrosvin. Det var det äckligaste jag någonsin druckit, men vi lyckades ändå få i oss en hel del. (Det är lite imponerande eftersom det 14 år senare fortfarande är det äckligaste jag någonsin fått i mig, frivilligt.) Nästa icke så fiffiga idé var att vi skulle färga slingor i håret. Med grön karamellfärg.

Jag hade gröna slingor i mitt blonda hår i flera månader efter det genidraget.


(bild: wikipedia)

PMS-monster?

Jag har de senaste dagarna gått omkring och muttrat, varit på risigt humör och haft allmänt kort stubin. Det var tillräckligt för att sambon skulle drista sig till att yppa en fråga som innehöll ordet pms. När allt svar han fick var en vägbeskrivning till ett rackarns varmt ställe började han skratta.

Eftersom ett hotfullt uppträdande uppenbarligen inte fick honom att darra av rädsla klämde jag till med fler lämpliga kraftuttryck. Det är ju trots allt rättvist att dela jämlikt på svårigheterna i ett förhållande. Om jag ska behöva må piss kan han åtminstone vara lite rädd för mig. Men mina tappra försök att skrämma skiten ur honom gjorde bara att han garvade så att han nästan ramlade ur sängen.

Sen vräker han ur sig; "Du är lider av samma syndrom som Kenny. Du är alldeles för söt för att någon ska bli rädd för dig."

Snacka om odräglig karl. Jag plockar fram mitt sedan länge inövade onda öga och toppar med pms. Och han har mage att tycka att jag är rolig! Fnys!

Nostalgi vid köksbordet

Anna Skipper, dietister, näringsfysiologer, tandläkare och alla andra inom må-bra-kategorin skulle slita sitt hår i vild förtvivlan, jag skulle bli portad, utestängd, vräkt och avstjälpt på en öde ö. Ingen förlåtelse inom överskådlig framtid.
Men, det händer ändå att jag återgår till min barndoms favorit; Rostat bröd med smör och sirap. Kroppen får en sockerchock som varar i flera dar och kroppen gråter innerst inne eftersom det inte finns någonting i måltiden som den egentligen har någon nytta av. Det i brödet som kunde varit till nytta brändes bort i brödrosten, kvar är bara socker och fett.

Synden är söt. Bokstavligt talat.


Kenny II

Vi har försummat den lilla hunden. Vi har båda haft långa dagar och sena kvällar under en ganska lång period nu, det har såklart gått ut över Kenny. Igår kväll insåg vi det, ungefär samtidigt som vi såg de stora pälstussarna som satt fast på möblerna. Husse tog fram kammen.


Tentarutiner

Studenter skaffar sig tentarutiner. Minuterna innan tentan börjar är i det närmaste religiösa. Pennor i blyerts och bläck skall prydligt läggas upp på bordet, tillsammans med extra stift till pennan. Linjalen. Sudd. Körkort och studentleg. Allt i prydliga rader. Sen kommer vi till avdelningen förfriskningar. Bananer och någon form av choklad är klassiker. Energidrycker - gärna tre, fyra stycken. Gamla rävar tar gärna med en termos med kaffe eller te och mackor. Snusare kan inte riskera att få slut under tentan och lägger alltid upp minst två dosor.

Något som vissa däremot inte tänker på är valet av byxor för dagen. Snett framför mig satt en kille som inte reflekterat nämnvärt över valet av byxor och kalsonger. Han visade nämligen ogenerat upp en ovanligt välbeväxt röv. Bland all denna behåring var det trots allt inte svårt att se att han heller inte nöjde sig med att demonstrera myntinkastet, utan slog till storligen med hela cd-facket.

Jag tycker att pressen över själva tentan är fullt tillräcklig för en stackars student. Men nu har svårigheterna definitivt ökat. Att slänga in en naken, hårig röv på så nära håll kan få vem som helst ur balans!


Teknikfreak

Ok, vi är mer hemma på ett fjäll än i en teknikbutik. Men ibland går det inte att komma undan. Vi hade dragit oss så länge det bara gick, men till slut fick vi ta det stora steget att investera i lite ny elektronik. Personaldatorn ville vi inte köpa loss, så vi behövde en ny burk. Efter att ha konsulterat it-supporten (syrrans man) hittade vi (han) en bärbar historia som kunde passa. Allt väl så långt. Datorn anlände dagen efter och började eländet.



Vi kom på att finessen med en bärbar dator är att den är just bärbar. Alltså behövde vi en trådlös multifunktionsskrivare. Och en router. Och en trådlös mus. Och en ny mobil. (Kunde inte hejda mig...) Efter att ha blivit fullständigt bortkollrade i butiken kom vi därifrån med en mängd paket.

Nästa steg var att alla dessa prylar skulle kopplas ihop. Utan att kopplas ihop. Enligt instruktionerna skulle det vara jättelätt. Jag tycker inte att det var så enkelt att "åtgärda problemet" när den enda informationen jag fick var att "ett fel uppstod". Men eftersom det tydligen ska vara enkelt kan jag ju bara inte ge mig. Eller be om hjälp.

Sambon fick mig att släppa datorn någon gång igår natt, till förmån för sängen. Men idag vann den makalöst envisa tjurskallen över tekniken. Det fungerar! Prisa alla högre makter! Det lyckades! Jag har inte bara intallerat ett antal program, utan kan också surfa trådlöst och skriva ut trådlöst.

Nu undrar jag bara om jag ska våga flytta prylarna dit de ska vara eller om det är säkrast att låta allt stå, nu när de äntligen fungerar...!?

12 timmar

Bara tolv timmar kvar till avfärd. Ett och ett halvt dygn kvar tills jag svettas som bäst i en kall och dragig sal med noll ljuddämpning på väggar eller tak. Stenhårda stolar som gör att arslet domnar bort redan första kvarten. Fyra timmar och 45 minuter senare har jag domnat halvvägs ner på vaderna... Det enda som finns att roa sig med är att gå på toan, jag brukar roa mig kungligt och gå två gånger. Även fast toan också är från orenoverat 60-tal. Livat värre!

Dags för tenta!


Humor!

Det här är riktigt, riktigt roligt!

Tack syster!

Äntligen lördagkväll!

Klockan har passerat 20. Jag räknar extentor i flerdimensionell analys och sambon jobbar över, hela dagen.  Ack denna glamour!

Trött, frustrerad, hungrig, irriterad.

Inget i kylen. Inget i skafferiet. Varken den första gången jag kollade eller den femte.

Men jag hittade faktiskt en liten whiskey med mitt namn på i barskåpet. Älskar ljudet när man öppnar en whiskeyflaska!


De sista räkneuppgifterna har i det närmaste löst sig själva. Undrar om dopningskommittén är på plats i tentasalen nästa vecka?


Målsättning

Jag har börjat fundera ganska mycket på det här med målsättning. Att den som sätter mål kommer mycket längre är vetenskapligt fastställt, så egentligen är det inget att fundera över. Jag har dessutom skrivit en halv tenta om målsättningar, så jag vet hur jag ska göra. Men vilka är mina mål egentligen?



Det är inte helt enkelt att ta ut rikningen när jag inte vet vilken som är det rätta riktningen för mig. Karriär? Fritid? Hälsa? Ekonomi? Långsiktiga mål? Kortsiktiga mål? Och hur många mål/riktningar kan jag ta ut innan jag går i cirklar och kommer tillbaka dit jag började?

På tiden...

Sambon avslöjade sig. Genom att skicka mitt sedan ett år icke använda jobbmobilnummer till skytteklubbens medlemsregister. Hur man än vänder och vrider på det är det en aning genant att inte kunna sin fästmös mobilnummer.

Det blev till att hårdplugga. Intensiva studier under ett par dagar. Regelbundna förhör. Men nu sitter det. Älsklingen har lärt sig mitt telefonnummer!


(bilden)

(Hur han lyckades? Post-it lapp, på insidan av toadörren...)
 

Instruktioner från 1922

Vi hittade Axel Hambergs legendariska bok "Sarekfjällen" på Saltoluokta fjällstation efter avslutad Sarektur. Givet köp!

Det finns mängder av klassiska, härliga uttalanden i den. Visste ni att "En frisk och stark manlig turist bör kunna bära 10 kg 2 mil på en dag, och efter övning öka bördan till måhända 15 kg. Längre kommer man knappt utan att känna obehag." 

Ärade Hamberg måste rotera som en jordfräs i sin grav. Ett fruntimmer. I fjällen. Som spöar skiten ur den friska och starke manlige turisten. Fruktansvärt. Vart har världen tagit vägen?


Praktiskt nykterhetstest

Av herrn som aldrig blir full fick jag lära mig ett fiffigt nykterhetstest i helgen. Den förmodat onyktre personen ska med blicken följa ett finger till ögats ytterläge. Om ögat rycker i ytterläget är personen full.

Wikipedia säger: "Nystagmus är också ett normalt fenomen vid större påfrestningar av syn- och balanssinnena." Tja, det verkar stämma!

Testet visade sig fungera alldeles utmärkt på herr "jag blir aldrig full". Han räknade nog kallt med att omedelbart bli friad från alla anklagelser och misstankar genom detta test, men icke. När inte det fungerade lovade han att förneka i sten att händelsen någonsin inträffat och gjorde upprepade påpekaden om att jag inte har några som helst bevis på att han inte skulle varit nykter vid det aktuella tillfället. Nåväl, det får väl i vanlig ordning handla om vem som är mest trovärdig i frågan. Så, är det jag eller sambon?


När katten är borta?

ICA har börjat med något nytt, som medlem får man nu rabatt på några av de varor som man "brukar köpa" istället för rabatt på några varor som de väljer ut. Logiskt. Vi har hittills i år lagt över 38 000 kr på mat. På två personer. Lite rabatt på det vi brukar köpa kan knappast skada.

Det första som jag bra gärna skulle vilja veta är varför frysta tårtor fanns med bland våra "brukar köpa"-varor? Och det andra är varför jag inte fått smaka?


Gangsta

Att Kenny och Harry inte är några bästa polare är ingen nyhet, men det hindrar ju inte Harry från att vara den coolaste doggen norr om Dalälven! Kolla in killen!


(kolla in Harrys hemsida - där finns det massor av fler sköna bilder som husse tagit)

Kan det vara så att två grabbar med y-namn helt enkelt inte kan umgås som folk hundar?!?

Jag slipper visst inte undan

Trodde att jag skulle få ett par timmars paus från flerdim:en under väderföreläsningen. Jag trodde verkligen det.

In klev jag istället i en föreläsningssal där hela tavlan var fullklottrad av flerdimensionella beräkningar.

Matten förföljer mig! Hjäääälp!

Studietips

När något blir riktigt tråkigt är det bra att byta perspektiv. Det kan nämligen bli så att man inser att det som först kändes dödstrist i själva verket är helt ok.

Sambon hade inte suttit framför en av friluftskursböckerna särskilt länge innan han började sucka och stöna högljutt, det var tydligen bland det tråkigaste han läst på år och dar. Jag föreslog ett byte med min bok: Analys i flera variabler. Först verkade han tycka att det knappast kunde bli någon större försämring, men efter en titt i boken blev han som paralyserad och fick något skrämt i blicken; Ta bort den innan jag kräks!
Efter det såg han rätt nöjd ut med sin bok.

Undrar just hur nöjd jag ska vara? Och vilken bok jag skulle behöva bläddra i för att föredra matematiken?

Förkylda män är ingen match

De har ingenting att komma med. När jag är sjuk är det nämligen oooooerhört synd om stackars lilla mig. Det är obeskrivligt synd om mig. Liten och eländig. Hjälplös. Ensammast i hela vida vääärlden!

I alla fall blir det så när någon visar att han/hon verkligen bryr sig om mig.

Sambon ringde hem från jobbet häromdagen och vi pratade lite om hans dag, sen frågade han hur jag hade det. Då kom jag på att jag faktiskt mådde räv efter att ha dragit på mig en matförgiftning och genast blev det synd om mig. I samma sekund som han sa; "din stackare.." så börjar tårarna spruta som på en annan fontän. I vanlig ordning...
 
Har inte lyckats reda ut om jag bölar som en gris för att jag har svårt att ta emot omsorg eller om jag helt enkelt blir en riktigt ynklig rackare när jag för en gångs skull kan tillåta mig själv att vara svag. Men hur som helst är det mer synd om mig än valfri förkyld man!


Många sidor blir det

Har fått höra att ett universitet har 200 sidor per kurspoäng som ett riktvärde för mängden kurslitteratur. Om det stämmer med alla högre lärosäten innebär det att jag till mina drygt 240 poäng plöjt igenom en sisådär 48 300 sidor av mer eller mindre spännande kurslitteratur. Det betyder dessutom att jag innan höstterminen är över avklarat ytterligare 8 700 sidor.

Det kanske är dags att lägga ner studierna där omkring 57 000 sidor och satsa på karriären igen...


Logiska hjärnan

Den där hjärnan fungerar inte alltid logiskt. Vissa saker som inte är farliga på en fläck, som våra svenska spindlar, har orsakat gåshud på mer än ett par armar. Andra saker som orskar en hel del dödsfall, som cigaretter t.ex., får inte många att skrika i falsett och klättra upp på möblerna.

En sak som jag trodde skulle få mig lite extra försiktig sådär (läs skitskraj) var att springa omkring på glaciärer. Men det visade sig vara helt onödigt. Vår bergsguide lade ribban redan tidigt under vår första glaciärvandring, när förstemannen i replaget trillade ner till armhålorna för andra gången, genom att skratta så att han höll på att trilla omkull. Och på det spåret fortsatte det. Vid ett tillfälle hade vi två killar som gick igenom exakt samtidigt, fast i varsitt replag och i olika sprickor. En mycket komisk syn. Rätt som det var stack killarna inte upp mer än några decimeter ovanför snön. Herr bergsguide himself hittade på egen hand alltid de största sprickorna som vi andra missat. Och som han gick ner i.


(storglaciären)

Det var ett väldigt trillande, själv gick jag ner vid två tillfällen när jag spårade på Rabots glaciär, men ingen gång var värre än att det enkelt gick klättra upp igen på egen hand. Sprickorna var fiffigt nog dolda under ett par decimeter nysnö - tillräckligt mycket för att bara upptäcka de riktigt stora sprickorna men inte tillräckligt för att slippa trilla ner. Det är klart att pulsen går upp en del när marken försvinner under fötterna, men vi satt ju fast i varandra.


(rabots glaciär)

Jag kan inte annat än fundera på om vi ändå inte har rätt mycket djur i oss. Ibland är vi så himla logiska, men andra gånger...? Kanske inte. Jämför med vår hund Kenny. När någon skalar en apelsin så drar han iväg som en avlöning med svansen mellan benen, ingen kan vara elakare mot honom. I nästa stund skulle han inte tveka en sekund på att kasta sig in i ett vilt slagsmål med sju andra hundar. Samtidigt.
Apelsinskal. Vassa tänder i starka hundkäkar. I hans värld är valet självklart, men logiskt är det inte!
Kan bara tala för mig själv, men det är mer än en gång som jag blivit rädd för något som, när jag fått lite perspektiv, är lika läskigt som en uppstoppad, fluffig, luddig nallebjörn.

På bolaget

Inför fredagens tjejkväll gjorde jag ett besök på bolaget.

"Jo, jag skulle vilja ha tips om ett bra vitt vin till musslor."

Jag kunde inte bli mer förvånad när herr systembolag, en man i medelåldern, sträcker båda armarna rakt upp i luften och gastar: JA!! ÄNTLIGEN!!!

När vi går iväg mot hyllan känner jag mig skapligt överraskad över att träffa på en man som helt uppenbart är så passionerad angående sitt jobb. Halvvägs, mitt i hans hoppande och studsande steg, vänder han sig om och frågar exalterat om det händelsevis även är vininkokta musslor?

På det jakande svaret blir han så till sig att han kastar sig fram till hyllan och rycker fram en flaska L chardonnay. Han sade sig ha väntat länge på detta ögonblick. Jag tog två flaskor.



Givetvis hade han rätt, det blev helt perfekt. Men ännu roligare är det att möta någon som verkligen brinner för att göra det lilla extra för någon annan.

Hört under föreläsningen

En av de äldsta herrarna (65+) på väderkursen är mån om att ge ett gott intryck och visar gärna via diverse frågor att han läst och funderat över litteraturen.

Igår funderade han över en formel. I formeln ingick bl.a. en temperaturskillnad som avgavs i Kelvin i föreläsningsanteckningarna och grader Celsius i boken. Efter att ännu en gång frågat om vi behöver kunna formler och hur de används utantill fortsatte han något frustrerat;

"Är det meningen att vi ska kunna räkna om från Kelvin till Celsius?"

Föreläsaren ser rätt förvirrad ut, som om han omöjligt kan avgöra om mannen driver hejdlöst med honom eller inte, men svarar sedan att det blir samma sak. Han förklarar också varför det står olika i boken och på powerpointen.

"Ja, ja, men ska vi kunna göra de omräkningarna?"


Lite senare, under rasten, hör jag honom diskutera med en annan äldre herre om vikten av att vara konsekvent.

Marknadsundersökning

Jag brukar lägga på luren så fort som möjligt när någon ringer för att göra en marknadsundersökning. Jag gjorde ett undantag häromdagen. Samtalet var nämligen på uppdrag från den lokala räddningstjänsten och frågorna var riktigt underhållande. Ett urval:
- Vet du hur du använder en brandsläckare?
- Känner du till lagen om skydd mot olyckor?
- Vet du vilket telefonnummer du ska ringa vid nöd?

Ehh... Jo, jag gör nog det...


Justerbara kläder

Jag har slavat med träningen. Det är så illa att jag inte tränat en enda gång sedan vi kom hem från kajakingen. Jag skulle kunna skylla på att det är mycket att göra, men sånt är så trist att jag hoppar över det. Hursomhelst har jag fått en överraskning.

Jag har tappat såväl ett par kilo som mina byxor.

Jeansen behöver jag inte längre knäppa upp för att ta av mig. Kostymbyxorna har samma passform som om jag lånat sambons och jag har redan tröttnat på att måsta hålla i byxorna med båda händerna för att slippa visa myntinkastet varje gång jag rör på mig. Det finns tillfällen då jag ångrar att jag redan sorterat ut alla de kläder som blivit lite små. (Alla mina kläder krympte, samtidigt och till samma storlek. Någon annan rimlig förklaring kan ju knappast finnas och eftersom det inte är jag som sköter tvätten så var det inte ens mitt fel att jag var tvungen att handla nya kläder...) Men, nu har jag ju inget annat val än att byta ut delar av garderoben igen. Suck och stön, vad måste jag inte stå ut med för att mina kläder ändrar storlek!


Dagens tips

Att dofta som en nyponros ute i naturen under en längre tur är bara att glömma. Vattnet i en fjällbäck kan vara så kallt att det tar flera dagar innan kroppstemperaturen återgått till det normala. Så känns det i alla fall när jag ligger och skakar som en blöt hund i sovsäcken. Den huvudvärk som uppkommer vid schamponering och balsamering av ett långt hår i det kalla vattnet är en omedelbar bestraffning. Det känns verkligen när de stackars ensamma hjärncellerna fryser ihjäl. Av förklarliga skäl blir det därför inte dusch varje dag. Sen är det heller inte läge att ta med så mycket ur den normala tegelstenen till necessär när man måste bära på eländet hela tiden.

Men det finns knep att ta till för att undvika det värsta sunkstadiet. Ett av det mer välkända är att välja underställ av ull. Jag har testat att springa i ett par tunnare underställströjor och det fungerade klart över förväntan. Fastän jag använt dem flera gånger och varje gång hängt upp dem genomblöta av svett så luktade de fortfarande nytvättade efteråt. Enligt en lapp på en av mina tröjor var rekordet som någon haft på sig samma underställströja 196 dar, om jag inte minns fel. Men den tröjan luktade nog inte hallon. Problemet är att de är ganska dyra, rea eller naturkompaniets outlet fungerar.

Ett annat knep är att göra ett besök på apoteket. Deras absolut torr fungerar så pass bra att jag inte ens överväger att ta med en deodorant. Även om vi är ute i tio dagar. Inte för att jag någonsin har svettats...


(en utmärkt men svinkall dusch i Sarek)


RSS 2.0