Konsten att spendera pengar!

Jag hade faktiskt tänkt bränna lite pengar i helgen. Det har ju varit påfyllning på kontot och alla mina byxor utom två par har gått hädan, så jag hade lite tankar och idéer om hur och var helgen skulle tillbringas.

Pengar har spenderats, men inte riktigt på det jag tänkte mig.

Jag har gjort av med 2 178 kr idag. På akut analsäcksinflammation.

Men, vad gör man inte för sin lilla ludna vän?!

(Hunden, alltså...)

Fredagnatt i förorten

Eftersom jag är en ovanligt djärv och modig person hittar jag alltid en lösning när det gäller att undersöka något som kan vara läskigt. Oftast innefattar denna lösning att jag skickar fram sambon. Själv befinner jag mig på behörigt avstånd från alla eventuella risker.

Sambon är van att hantera alla möjliga typer av folk, senast igår natt var det kontroll av en snubbe som satt och sov i en busskur.

Vi tankade på macken precis bredvid busskuren där han satt, i en tämligen obekväm ställning. Noll grader ute och killen ser inte ut att komma med bussen hem i första taget. Sambon går för att kolla läget. Muntlig kontakt ger inget resultat. Handskarna åker på och sambon knuffar lite på killen och fortsätter att prata med honom. Ingen reaktion. Sambon kommer tillbaka till bilen. Då först börjar killen röra på sig.

Det som händer sedan kan bäst beskrivas som en scen från en komedi - med en karikatyr på någon som är riktigt ordentligt skitfull. Han vrider förvirrat på huvudet några gånger innan han kliver upp från bänken och tar några raska kliv rakt in i väggen på busskuren, för att omedelbart ramla bakåt, handlöst rakt ner i asfalten. Upp igen och några snabba, men ostadiga, kliv rakt ut i vägen. Och så en ny praktvurpa - med huvudet först i asfalten. Upp igen, ett par steg med benen åt alla håll och kanter, för att återigen kraschlanda. Det såg ut som om han ägnat kvällen åt att leka irländsk julafton. Upp på fötter igen lagom tills vi kommer fram med bilen och blockerar vägen i närheten av killen.

Jag skrattar gott åt folk som leker irländsk julafton. Jag skrattade även åt den här killen när han brakade in i busskuren. När han däremot raglade ut, svartklädd som han var, mitt i vägen var det inte kul längre. Är övertygad om att han hellre vaknat hemma i sin säng än i polisens förvar, men eftersom han inte kom ihåg var han bodde... 


Anmälningslistan är härmed aktiv

Vi har inte ens skrivit på kontraktet till huset än, men det börjar redan bli läge att ta fram ett bokningssystem för våra familjemedlemmar. Det har nämligen inkommit ett flertal förfrågningar om gästrummet - vilket av rummen i huset som ska härbärga våra långväga gäster och när detta rum kan tänkas vara ledigt.

Jag känner det som min plikt att upplysa om att det finns ett smidigt sätt att skaffa sig företräde framför övriga i de båda släktena. De som hjälper oss att flytta kommer inte bara att vara de första som får se huset utan kommer även att bli högst välkomna gäster hos oss. Om inte det räcker har vi redan storslagna planer på bl.a. en badtunna på tomten (med utsikt över mälaren), som flytthjälpen kommer att få nyttja vid senare besök...

Jag tar upp anmälningar i kommentarsfältet från och med nu.

Publicerad

Nu ligger vår lägenhet ute till försäljning. Vår bostad är till salu. Finns på hemnet. Visning nästa söndag. 

Känns lite märkligt, men ännu märkligare är det här med att shoppa ett hus! Har fortfarande inte fattat riktigt vad som hänt.

Kanske fattar jag när vi skriver under kontraktet i nästa vecka. Kanske trillar polletten ner först när vi flyttar in.

Sambon däremot har redan planerat grävlingsjakt på den enorma tomten tillsammans med sin far! (De kom överens om att älgarna är för snabba och siktade därför in sig på något långsammare...)

Jaha?!

Snön försvann fortare än vad träningsvärken efter snöskottningen gjorde!

Lämnar öppet för fria tolkningar om min numera fantastiska (?) fysiska form.

Han kommer aldrig att sluta tjata...

Igår åkte den kära sambon iväg på del två av sin internatkurs. Kommer hem igen imorgon. Som av en slump tog budgivningen på huset ordentlig fart (från det minst sagt makliga tempo som hållits de senaste veckorna) just när det var i det närmaste omöjligt att få tag på sambon. Idag. Samtidigt trillade bilderna från fotograferingen in tillsammans med förslag på prospektet på denna lägenhet, som helst skulle godkännas direkt, om inte förr. Jo, och så är jag lite stressad för att hinna med allt med alla mina kurser, vilka inte har några problem med att fylla ut mitt schema.
Det är därför jag så sällan äter ketchup -  kan bli så mycket på en och samma gång..!

Jag har varit lite uppe i varv idag, har svårt att koncentrera mig på studierna. Det är olidligt spännande i slutet av en budgivning och motparten plötsligt bara gör en liten höjning. När det hände kände vi att vi fortfarande hade en chans. Att deras gräns kanske, kanske låg före vår ekonomiska gräns. Blev bekymrad igen när de fortsatte att höja och vi närmade oss den summa vi diskuterat som rimlig gräns. Men vet ni kära vänner? Vi vann budgivningen på huset! Sambon kommer aldrig att sluta tjata om att alla ska kalla honom för husbonn nu...

Mäklaren ringde och sa grattis, men jag har nog fortfarande inte fattat riktigt vad som hänt! Vi ska köpa hus! Ett alldeles underbart litet hus!

Hjääälp! Nu snurrar miljoners miljoner tankar i huvudet. Det ska skrivas kontrakt. Vad ska stå i kontraktet? När kan vi skriva under kontraktet? När ska vi flytta in? Vilka besiktningar är gjorda? Förhandla om bolåneräntor? Juridiska dokument mellan oss? Hur snart kan vi sälja denna lägenhet? Hinner vi med till sista visningen innan juluppehållet? Måste börja jobba igen. Kan lova att det roterar ganska bra i knoppen just nu!
 
Vi ska köpa hus!

Skulle jag??

Sambon sa något så fullständigt lögnaktigt och ofattbart en morgon nu i veckan. Det måste varit ren skär lögn och ont förtal. Förbannad dikt helt enkelt. Jag kan inte för mitt liv förstå varför han skulle vilja hitta på sådana dumheter, men, han gjorde det i alla fall.

Han sa att jag snarkade. Att jag dragit timmerstockar hela natten som en annan skogshuggare.

Fruktansvärt. Jag vet knappt vad jag ska säga.

Det måste varit en hämndaktion eftersom jag klagar på hans snarkningar. Eller så var det hunden. Eller kanske det blev någon märklig akustik i sovrummet så att han hörde sig själv. Eller så var det grannen som inte kunde starta bilen.

Det kan väl ändå inte vara så hemskt att jag faktiskt gjorde det? Eller kan det??





-- Förkylningen. Det måste vara förkylningen! (pust, där har vi det...)

Vanligt hyfs, någon?

Vi har informerat här i bostadsrätten om att vi börjat titta på hus och därför kanske flyttar snart. Detta är vad vi fick till svar: "Trist att ni flyttar, men jag förstår. Ska man bilda familj och så där blir det ju för trångt i längden."

Jaså det ska vi?

Från en annan kvinna i huset fick vi kommentaren: "Ja, det börjar ju bli dags..."

Jag avbröt henne fortare än kvickt. Vad är det med folk och att klampa in på ett så privat område!? Om jag fått en krona för varje gång någon sagt åt mig att jag ska skaffa barn skulle vi vunnit budgivningen på huset för länge sedan! Det beslutet är mitt. Ingen annans. Min sambo fattar sitt eget beslut - vilket, som tur är, överensstämmer med min syn på saken!

Det finns massor av anledningar till att inte gå på som en hel elefanthjord in i någon annans sängkammare. Vanligt hyfs är en av dem. Risken att såra någon är en annan. Låt oss få behålla vår dörr till sovrummet stängd - utan att valfri nyfiken kliver in och undrar vad vi har för oss därinne!

Fighten är igång

Den där budgivaren som vi så innerligt hoppas är en riktig vekling med ytterst begränsad ekonomi har nu fått sällskap av två rackarns budgivare till. Förhoppningsvis är de av lika svagt virke som den första...

Jag studsar omkring av rastlöshet och tycker att hela den här budgivningsprocessen tar evigheters evigheter. Inget auktionstempo här inte. I söndagskväll kom ett bud, vi lade ett nytt bud igår morse och sen hände inget förrän i förmiddags. Vi har lagt vårt tredje bud idag, medan de andra slöfockarna hittills bara lagt varsitt. Hur lång tid ska det behöva ta?!?

Rastlösheten blir inte bättre av att fotografen gick loss med kameran idag och att mäklaren nu ska göra färdigt prospektet - för att ha allt klart inför en visning av vår lägenhet. För att veta om vi ska sparka igång vår mäklare måste ju budgivningen på huset avslutas och säljarna besluta vilka som får köpa. Eftersom vi inte hittat något annat hus på marknaden som är intressant har jag konstaterat att den bästa lösningen är att de andra spekulanterna helt enkelt drar tillbaka sitt intresse - omedelbart, direkt och utan att passera gå!

Vi tänker inte ge oss utan en ordentlig fight!


Skamligt, skamligt

Det här är lite genant. Eller rent ut sagt pinsamt.

Jag har förfallit fysiskt så till den grad att gårdagens snöskottning lämnat mig med en träningsvärk i rygg och överarmar av sällan skådat slag.

Det var förvisso enorma mängder snö (överdriver bara en aning), men det var fortfarande bara tre timmars snöförflyttning...


Jubileum!

På denna dag, fast för tre år sedan, hade vi vår första dejt i ett höstruskigt Uppsala.

Jag kommer ihåg exakt hur, var och när vi möttes. Vad han gjorde när jag först såg honom. Vad han hade på sig. Var vi gick. Som vi skrattade. Hur besviken jag blev när han sa att han var tvungen att åka.

Jag kommer inte ihåg ett enda ord av vad vi sa under hela dejten.

Jag kommer ihåg hur jag smälte av hans fantastiska ögon och hur märkligt jag tyckte det var med en kille som vid 28 års ålder beställde varm choklad. Jag kommer ihåg hur han fångade mitt intresse från första stund och hur vi skrattade tills jag fick ont i magen.

Även om vi nu kanske främst firar förlovningsdagen (tills vi byter ut förlovningsdagen mot bröllopsdagen!) så är dagen då vi träffades för första gången alltid speciell!


Framförande av fordon, vintertid?

Ägnade ett par timmar av förmiddagen åt att flytta en väldig massa snö från ett ställe till ett annat ställe. Det var då jag fick höra ett märkligt ljud som var svårt att placera. Ett par vändor med snö senare var ljudet fortfarande kvar. När jag kom runt husknuten ytterligare ett par vändor senare förstod jag var ljudet kom ifrån.
 
En ung kille i bakhjulsdriven skåpbil försöker besegra den lilla, lilla uppförsbacken framför kåken genom att helt enkelt - gasa. Låg växel och mycket gas. Ljudet jag hörde var alltså ljudet från ett fordon som varvas en sisådär 6000 varv under en längre tid. Bakhjulen skapar en isgata i uppförsbacken, men framåt kommer han inte. Står och tittar förundrat på honom en stund och funderar på om jag ska ge honom ett tips eller två, men beslutar mig för att fortsätta med min snöförflyttning.

Nästa gång jag kommer runt husknuten har bilen inte förflyttat sig annat än en viss sidoförflyttning av bakvagnen. Funderar igen på att kanske hjälpa till, men gissar att killen skulle skämmas ihjäl om han fick hjälp av en tjej. Jag lät bli.

Ytterligare några minuter senare lyckas killen till slut gasa sig upp. Väl uppe fortsätter han att gasa så att bakvagnen åker som prästens lilla kråka över vägen fastän marken inte längre lutar.

Nu undrar jag, borde inte anställda hos Posten åtminstone ha grundläggande kunskaper om hur man anpassar körningen till vinterväglag?

Inte ensamma längre...

Vi började nästan tro att vi skulle förbli ensamma budgivare på huset.

Idag, två veckor efter visningen, gav sig en ny budgivare in i kampen.

Jag började genast bygga ut mitt exceldokument till att omfatta vilka konsekvenser för ekonomin de olika buden får. Såväl kostnader för lagfart och pantbrev som samtliga boendekostnader vid olika räntesatser finns nu med - från det bud som ligger just nu upp till gränsen för vårt lånelöfte. Arket är färgkodat och vi kan tydligt se hur mycket vi har kvar att röra oss med varje månad. (Ja, mattecoachen, jag har räknat partiella differentialekvationer idag också...)

Nu är vi så förberedda vi kan bli inför en tuff och svettig budgivning. Imorgon höjer vi. Håll tummarna för att vi fightas mot en vekling!


Upptäckt vid frukostbordet

Dagens frukost var så chockerande att jag inte hämtade mig förrän långt senare. 

Svärmors sylt är så god att det är sträng ransonering på den här hemma. Att använda den som vanlig vardagssylt är absolut förbjudet, den är endast vid högtidliga tillfällen som vi tar fram den ur frysen. Ett sådant tillfälle är när vi gör hemmagjord glass, den är nämligen perfekt som smaksättare.

Imorse upptäckte jag till min fasa att det utan min kännedom varit en strykande åtgång på svärmors oslagbara hallonsylt. Jag fick dessutom med egna ögon se sambon hälla stora mängder ovispad grädde på gröten! På gröten! Jag hade precis vant mig vid att han alltid har en väldig massa grädde på pannkakorna... Eländes elände! 

Det enda av hans frukost som inte var direkt hälsovådligt var ägget - som han inte orkade äta upp...
Jag har fått i uppdrag att vara hans personliga hälso- och fitnesscoach och så gör han något sånt här! Ack och ve, vad ska jag ta mig till?!?

Dagens ord

Rondellhund - en hund som är en korsning mellan fler än två hundraser.



Kenny - Shetland sheepdog, pudel, terrier och killerdog (det sista hoppas han på - när han inte ligger och trynar i sängen...)

Husbonns åsikt i saken !


Uppsträckning !


Då jag snart hoppas vara innehavare (åtminstone delvis) av ett alldeles riktigt hus och då jag (vilket jag är ensam om i vårt förhållande) högaktar patriarkatets ärorika traditioner och insiktsfulla värderingar väljer jag nu att smaka på det jag hoppas att min kära sambo skall titulera mig i framtiden. "Husbonn" ligger fint på tungan...


Nåväl. För det första har min kära sambo bara två fötter och för det andra har hon skor nog att byta så ofta att risken för fotsvamp torde vara högst försumbar. Vidare kan jag inte se syftet med att ha en garderob man kan gå in i. Det är ju bara ett förvaringsutrymme för textilier. Vidare bör man beakta behovet av lämpliga kvantiteter av klädesplagg. För att förenkla och hjälpa den osäkra kommer jag här att rekommendera en lämplig garderob, anpassad att rymmas i en minimal garderob eller byrå. "Easy living" som vissa föredrar att kalla det.


Husbonns rekommenderade garderob för husmodern/ modern kvinna:


1 kjol/ kolt i kraftigt tyg och mörka färger (smuts syns ej, behöver ej tvättas så ofta)

1 par strumpbyxor att bäras vid festligheter

2 par skor, ett grövre par (typ gummistövlar) för regniga dagar och ett par lite lättare för sommar och festligheter. Gärna i gråbrun ton (lera framträder ej så tydligt).

1 varm stickad mössa. Här kan en gladare färg (typ mossgrön) accepteras.

1 förkläde (för hushållsarbete). Ges med fördel i julklapp.

1 stickad tröja, gärna matchande gummistövlarna.

1 kortärmad tröja (att bäras då utomhustemperaturen överstiger 30 grader C)

4 par valfria underkläder (räcker om man tvättar 1 gång/ vecka)

1 par Lovikavantar (vid kall väderlek)

1 blus (vit eller svart) för festligheter. Spetsar piffar upp men bör betraktas som lyx och helst undvikas.

1 joggingoverall i bomull (för husmodersgympan)

2 par tubsockor (för gympa och hushållsarbeten)

1 valfritt smycke för mindre summa (finns ofta i automater utanför snabbköp). OBS ! Då kvinnan är gift och bär ring kan denna punkt strykas  av ekonomiska skäl.

1 psalmbok att läsas som förströelse på söndagar. Finns i fickformat att bäras i kolten.


Ja, det var väl i stort det som kan accepteras utan alltför stora utsvävningar och kapitalistiskt frosseri.


Jag ser alltså inte någon anledning att ha en garderob i vilken man till fullo kan inträda. Alltså kommer inga förhandlingar därom att hållas. Så sant jag är herre i huset (...som vi snart skall förvärva...kanske) !


På förfrågan kan jag även tillhandahålla en passande lista över en modern herres garderob.

//Husbonn    


Prutat och klart!

Tre mäklare, tre värderingar och tre arvoden. Jösses vad de kan ta betalt!

Min ena syster kommer förmodligen att skratta så att hon trillar av stolen nu, men jag har gjort ett exceldokument med allt som rör bostadsbytesplaneringen. I detta dokument har jag bland annat lagt in formler för hur mycket de olika mäklarna kostar vid olika försäljningspris på lägenheten. (Vadå kontrollfreak? Inte jag inte!?)

Hursomhelst kunde vi se att den mäklare som vi fastnade mest för - med bäst foton och annonser - var dyrast. Men, mästerreklameraren till sambo är också en fena på att förhandla. Det går tydligen alldeles utmärkt att pruta ganska många tusenlappar på ett mäklararvode. Voila! Det blir många par skor till mig för den mellanskillnaden. Eller, vi tänker ju shoppa oss ett hus. Skorna får vänta till min gigantiska garderob. (Vi har inte förhandlat färdigt på den punkten än, men diskussionerna förväntas bli stenhårda. Han säger något om att jag redan har tillräckligt med skor och kläder. Det förstår jag inte alls)

För att summera och bortse från alla sidospår i inlägget har vi nu alltså anlitat en mäklare för att förbereda försäljning av lägenheten som sambon ägnat ett år av sitt liv åt att renovera.

Plötsligt på tunnelbanan

Två kvinnor sitter och diskuterar jobbsökande. De är rätt uppspelta eftersom intervjuerna gått bra och de ser möjligheter att få jobb. In i vagnen kliver en något äldre kvinna som inte hinner landa rumpan på sätet innan hon, i en aldrig sinande ström - knappt ens för att andas, kommenterar de två kvinnorna: "Jag undrar om de har någon själ - jag hoppas de kommer till helvetet", och en lång rad lika upplyftande kommentarer. 

Då hon inte får någon respons på sin svada höjer hon rösten tills en av kvinnorna vänder sig om och tittar mot henne. Då tystnar hon en kort stund och ler belåtet åt resultatet. Sedan återgår hon till ämnet och fortsätter på samma sätt som innan. Den stackars kille hon utsett till åhörare bytte vagn illa kvickt. Nästa åhörare utsåg hon tydligen till -  mig.

Det finns tillfällen då jag verkligen uppskattar fördelen av att kunna avlägsna mig med långa, raska kliv...

Ofrivilliga tungkyssar

Den lilla hunden är ett pussigt exemplar. Han ägnar ganska mycket av sin tid åt att pussa på husse eller matte.
 - Redan där har vi passerat äckelgränsen hos flera av läsarna.

Han pussar även gärna i ansiktet på oss.
 - Och så passerade vi äckelgränsen hos några till.

Igår gav han husse en riktig smaskig tungkyss.
 - Och så passerades husses äckelgräns.
Husse försvann nämligen som ett skott in i badrummet och spottade och fräste som en hel farm uppretade katter. Jag misstänker att det inte var långt borta att han med språng hämtade morakniven för att karva bort halva tungan.

Husse avslöjade sig. Rookie. Jag lärde mig nämligen tidigt att inte hålla munnen öppen i närheten av Kennys nos. En jäspning hos matte och innan jag visste ordet av var mer än halva nosen inne i gapet... Jag gör inte om det misstaget. Knappast husse heller!


Vi har alla våra egenheter

Det händer spännande saker i lägenheten nu när vi håller på att pimpa den inför fotograferingen. Vi har t.ex. öppnat alla skåp, luckor och dörrar. Dörrarna till allt det där som vi desperat försökt gömma undan...


Idag har vi lärt oss att kuvert i alla storlekar är för mig vad kökssvampar är för sambon - det kan vara bra att ha, så det är bäst jag köper hem!



Vi har också lärt oss att rengöringsmedel är för sambon vad skor är för mig (!). Jag har aldrig sett någon ha så många rengöringsmedel förut. Det är en spray för varje pryl som ska rengöras. En för ugnen, en för micron, en för toan, en för badrummet, en för kalkborttagning i duschen, en för parkettgolvet, en för keramikhällen, en för...

Själv har jag aldrig tillräckligt många skor.


Vad ska grannarna tycka?

Det kändes så dumt att putsa fönster samtidigt som snön föll utanför med stora flingor att jag gömde mig när grannarna körde upp på parkeringen. Synnerligen storartat och moget beteende.

Vad som gör det hela ännu knäppare är att jag verkligen inte bryr mig om deras eventuella åsikter om att jag ägnar mig åt så märkligt beteende som fönsterputsning under fel säsong.

Nu måste jag fortsätta mitt fönsterputsande innan det blir mörkt - och vi snackar riktigt suspekt beteende....

Plus och minus blir ...?

Efter att ha pratat med fyra olika banker om ett lånelöfte är vi nu något förvirrade. Tre av bankerna säger nämligen att vi har god marginal och mycket luft om vi köper något kring den summan vi tittar på. Vi klarar bl.a. flera procents ränteökning utan problem. Deras kalkyler stämmer väl överens med de som vi själva har gjort. Och lånelöftena fick vi såklart utan några som helst problem.

Den fjärde banken däremot, som är sambons huvudbank, gillar verkligen inte förslaget. Han tycker inte att vi ska titta på något i den prisklassen. Vi har tydligen inga marginaler om vi lånar i den banken och skulle få tufft att klara eventuella räntehöjningar. Eftersom det bara är där vi skulle få problem med ekonomin beror det nog på en orimligt hög ränta...? Eller möjligtvis att de spekulerar bort alla sambons besparingar som ligger i deras fonder...

Vi har fortfarande inte lyckats reda ut hur i hela världen han räknat, men jag fick ju faktiskt underkänt på min sista mattetenta...


Medicin, medicin, nu med detsamma

Även om min teori om whiskyns förträffliga egenskaper som medicin tyvärr visat sig ha vissa svagheter (eftersom jag blev smittad av sambon trots ett par stadiga) är jag ändå fullständigt övertygad om att den ädla drycken kan kurera diverse krämpor och lugna stressade nerver! Men framförallt måste den förbrukas innan den blir gammal.

Eller vänta nu, den är både gammal och förbrukad, så jag får visst i vanlig ordning ägna mig åt att blaska té och suga på halstabletter... Tjo!


Berg och dalar

Å ena sidan fick jag idag veta att mattetentan som jag skrev för ett par veckor sedan gick i spikrak riktning och hög hastighet mot det där rackarns varma stället. Jag måste alltså ägna de närmaste fyra veckorna åt att räkna flerdimensionell analys. Igen. Hoppade inte jämfota av glädje över det.

Å andra sidan fick vi idag en högst fördelaktig värdering av lägenheten av mäklare nummer två och upptäckte att lånet på lägenheten är nästan 120 000 kr lägre än vad vi trodde. Jag har också bokat in ett nytt spännande möte i nästa vecka. Det skuttade jag däremot runt i lägenheten över.



Ibland går det upp och ibland går det ner. Just nu går det väldigt mycket upp!

Begynnande beroende

Jag vet att jag måste börja tjäna pengar igen innan vi kan börja planera på riktigt och jag vet att det kommer att ta ganska lång tid att spara ihop till bröllopet och festen, men jag kan inte låta bli att hänge mig åt våta dagdrömmar. Det här är min version av porr!


Elvamånadersångest

Eller inte.

Jag hade påbörjat ett inlägg som handlade om att min tjänstledighet snart är slut och att jag borde börja fundera på framtiden. Det skulle mest handla om att jag inte kommit så långt i planeringen av mina målsättningar som jag önskat.
Det var i lördags, nu är det de första skälvande minuterna av onsdag.

Söndag. Åker på visning av intressant hus på förmiddagen. Konstaterar att huset blev ännu mer intressant. Kommer hem efter lunch och försöker desperat förbereda ett större litteraturseminarium, frågorna till seminariet ska vara klara måndag 09.00 (Vid hemkomst från visningen är sju av de tretton (engelskspråkiga) vetenskapliga artiklarna ännu inte lästa. Ett icke helt enkelt uppdrag när tankarna vandrar iväg på husköp). Kastar in ett bud på huset. Läser artiklar och mailar iväg mina frågor kl. 03.30.

Måndag. Sovmorgon. Beslutade att sju timmars sömn nog behövdes för att kunna ägna dagen åt tentaplugg. Efter promenad med hunden och frukost får jag veta att vi är de enda (!) som lagt bud på huset. Ägnar några timmar åt att reda ut vad det här med lagfart, pantbrev, bolån, handpenning, mäklare, besiktningman och regler kring bygglov betyder. Och så några diverse andra frågor som dyker upp inför mitt livs första (eventuella) bostadsköp... Konstaterar när det börjar bli middagstid att jag ännu inte öppnat boken som jag ska tenta av ungefär ett dygn senare. Läser en fjärdedel av boken innan jag beslutar mig för att gå och lägga mig i tid så att jag är utvilad.

Tisdag. Vaknar. Kliver upp 06.30 efter att jag inte sovit en blund - adrenalinet började pumpa runt midnatt. Är inne i stan innan 8 för ett mycket intressant möte. Klar 09.30. Åter hemma strax efter 10. Möter mäklare i lägenheten och diskuterar bostadsförsäljning/köp till kvart i tolv. Kastar i mig och sambon någon slags föda och lämnar lägenheten vid halv ett. Kommer till seminariet på målsnöret - vi ramlar in i lokalen exakt på utsatt tid. Intensiva diskussioner, men vi lämnar strax efter utsatt sluttid eftersom de andra drar över. Sambon tar över bilnycklarna av säkerhetsskäl. Kommer hem och försöker ställa in den numera insomnade hjärnan på att jag ska skriva tenta. Väcker hjärnan med adiabatiska processer, frontsystem, uppkomst av vind och hur man gör väderprognoser samtidigt som sambon häller i mig en redbull och matar mig med rostat bröd med sirap. (En sockerchock kanske kan fungera....) Lyckas få i mig tre brödskivor till middag. Åker hemifrån 40 minuter senare och ramlar in på tentan strax innan den börjar. Klar omkring 20.30. Kommer hem och tar över telefonluren från sambon, pratar en stund med mamma. Blir sjukt trött men ringer ett viktigt samtal. Kroppen slutar fungera. Ligger över soffan och soffbordet och ber sambon hälla upp en stadig whiskey. Skyller på att jag inte vill drabbas av hans förkylning. Den lilla ljuva skotska drycken ger mig kraft nog att hälla upp en ny whiskey. Dimmig i huvudet. Spiller lite på bordet. Glaset blev tomt. Igen. Avslappnad.

Fortfarande ingen annan som lagt bud på huset vi bra gärna vill ha. Sambon har bokat fler möten med mäklare och banker. Vi går igenom taktik inför eventuella scenarion i budgivningen och pratar igenom allt annat som vi inte hunnit diskutera.

Jag har inte hunnit med själv än, men livet verkar kunna ta ordentlig fart på ett par dar!

En premiär, dagen till ära!

Sambon föreslog att vi skulle sondera husköparmarknaden. Jag har länge stretat emot med båda hälarna långt ner i asfalten, men jag gick tillslut med på att ta en titt. Med ena ögat. 

Efter lite letande på nätet hittade vi ett litet hus som verkade intressant - det var faktiskt så pass intressant att vi tillbringade förmiddagen på mitt livs första husvisning! Det måste ju ge en extra vuxenpoäng, eller åtminstone en halv. (Egentligen behöver jag verkligen inga fler eftersom jag redan är 38.8 år enligt vuxenpoängsstyrelsen )

Huset visade sig vara helt perfekt för oss, men jag kan inte låta bli att fascineras av spelet som försiggår mellan spekulanterna. Taktiken verkar vara att tuppa sig så mycket som möjligt och ge intryck av att man regelbundet tar sina morgondopp i pengabingen. Helst ska några skrämmas så till den grad att de inte ens går in i budgivningen. Vi hade t.ex. en dam som kom in i päls och hade ett ovanligt förfinat sätt. Ett äldre par kom till visningen i sin Jaguar x-type. En medelålders kvinna var mycket bestämd och tydlig med att hon i det närmaste ansåg köpet som redan avklarat. Och fler än ett par pratade om hur de ska inreda huset. Sen fanns även några par som tittade på de olika konkurrenterna med skrämd och flackande blick.

Själva tuppade vi oss bäst vi kunde och beslutade oss för att gå ut hårt.

Vi har redan lagt det första budet på huset.


Lättprovocerad?

Det krävdes bara två provocerande inlägg på bloggen innan sambon dammade av löpardojjorna och tog med sig hunden ut på en runda. Själv fick jag absolut inte följa med eftersom den dolda agendan var att komma ikapp i antal träningspass. Nu är jag ju inte så lättfintad som han önskar, så jag kontrade genast med ett styrketräningspass för mage och rygg. När han kom in svettig och nöjd över att bara ligga två pass efter låg jag på golvet i full färd att göra sit-ups. Han sa något om att jag inte kör med schysst spel, men det har jag ju aldrig påstått heller. Är det tävling så är det! Och så lätt tänker jag inte vika mig...

Öppet köp

Vissa dagar är jag mer kvinnlig än andra dagar. Idag tog jag en titt i garderoben och kunde snabbt konstatera att jag inte har några kläder. Inga kläder som passar för det möte jag ska på i nästa vecka i alla fall. Och vips hittade jag en god anledning till att inte låta kontokortet rosta igen. Jag har nämligen hört att magnetremsan kan få en svårartad beläggning om man inte använder det tillräckligt ofta och det vore hemskt otrevligt med något läskigt kladd på mina kort. Jag vidtog genast lämpliga åtgärder.


Idag lärde jag mig att det är billigt att handla från provkollektioner på en outlet och att det inte är billigt att ha beslutsångest över vilken jacka jag ska köpa.

Efter att ha provat de två utvalda jackorna flera gånger i butiken och sen flera gånger till i provhytten (var tvungen att gömma mig efter ett tag för att slippa bli generad över det eviga jackbytandet) kom jag på en strålande idé: Om jag köper båda jackorna, kan jag lämna tillbaka den ena när jag bestämt mig. Fiffigt! Ovanligt listigt.

Eller, det hade varit listigt om det inte vore så att jag aldrig lämnar tillbaka något som jag köpt. Så fort jag kom hem vaknade jag ur mitt shoppingrus och insåg att jag just köpt två vinterjackor.

Oups!


Osmidig snubbe

Det ringer en man för att rekrytera mig till ett styrelseuppdrag och det var för inget mindre än (håll i er nu, för det här är spännande...) - fackets lokala förening. Bara det är illa nog. Det är nämligen ett uppdrag som ingen vill ha, vilket snubben från valberedningen mycket inspirerande och uppmuntrande upplyser mig om.

Han inleder storstilat med att vräka ur sig: "Jag vet att du är mammaledig..."

Jaha du. Och du trodde att du skulle kunna värva mig till ett uppdrag? Lycka till.

Han hade inte kunnat rädda situationen vad han än sagt efter sin inledande mening. För det första vet jag vid 28 års ålder fortfarande inte vad den där biologiska klockan som alla pratar om är för något och om den verkligen delas ut till alla. För det andra avslöjar han sig som fördomsfull genom att ta för givet att enda anledningen till att jag inte finns på min tjänst är att jag producerat ungar. Och för det tredje så är det klokt att ha åtminstone grundläggande fakta om man försöker rekrytera någon till ett uppdrag.

Han fick helt enkelt ta sin smidighet och ringa någon annan.

Mycket snack och lite verkstad

Sambons hot blev det inte så mycket av. Ingen runda hittills och resten av veckan tillbringar han på en kurs med sena kvällar och internat. Utan att ha packat ner några löparskor. Han är djärv som vågar släppa en så stor lucka till ledaren, men här delas inte ut några extrapoäng till den som är modig.

Jag tog såklart tillvara på tillfället och utökade mitt försprång till 3-0. Fullkomligt ohotad i täten. Det kommer att bli en förkrossande seger!

(Eller åtminstone hoppas jag kunna upprepa med min once-in-a-lifetime-bedrift - fast då måste förstås hans omkring sju storlekar större löpardojjor samla betydligt mer damm. Ett halvår kanske räcker!? Hans chef kan nog hålla arbetsbelastningen lika hög ända till sommaren om jag ber riktigt snällt. Det är ju trots allt för en god sak!)



Hursomhelst skulle mitt försprång känts mycket bättre om jag inte visste att han just nu springer omkring i uniform. Och att han kommer att göra det i flera dagar. Utan att jag får se honom. Det, mina vänner, är en kontring av rang!


Jag åkte dit på en utmaning

Jag funderade på om jag skulle tillämpa selektiv syn och helt enkelt inte se att .en handfull vardagsrealism utmanat mig. Men, det visade sig att jag har lite för mycket tävlingsmänniska i mig för att det skulle gå vägen. Jag skyr alla typer av kedjebrev som pesten, men har jag blivit utmanad så har jag. Instruktionen är som följer:

*Länka till den som utmanat mig och sätt in dessa regler på min blogg.
*Berätta sju saker om mig själv, alldagliga som knasiga.
*Utmana sju stycken bloggare i slutet av inlägget genom att nämna deras namn och länka till dem.

Här kommer alltså sju saker som ni kanske inte visste om mig:

1. Jag älskar att läsa böcker om tragiska levnadsöden, framförallt kvinnor som haft det riktigt eländigt. Det ger mig perspektiv på tillvaron och styrka genom att bevisa hur mycket en människa kan klara av.

2. Jag har kört av vägen, mitt på en raksträcka. (Jag var 15 år, det var vinter och halt och bilägaren drog i handbromsen)

3. Både hunden och min fästman införskaffades via nätet.

4. Jag har sett BBC:s filmatisering av Jane Austens "Stolthet och Fördom" åtminstone 15 gånger. Och tycker att den är lika bra varje gång. Jag kan alla repliker utantill.

5. Jag har aldrig fått parkeringsböter. Eller någon annan form av böter. Jag tycker nämligen att "man ska göra som dom säger", även om jag inte är särskilt bra på att följa hastighetsbegränsningarna...

6. När jag blir knasfull överfaller jag sambon och kittlar honom i timmar. Det brukar bli brottningsmatch tills all energi är slut och jag somnar innan huvudet landat på kudden. Han är måttligt road av attacken som brukar komma vid 2-3-tiden på natten.

7. Jag hade under en period 13 st zebrafinkar. Samtidigt. Det var kul till en början, men jag tröttnade ganska snart på att de skitade ner så mycket. De gick olika öden tillmötes, de flesta såldes, släpptes ut (av mamma) eller gavs bort. Ett par begravdes i potatislandet.


Jag bestämde mig för att vidga mina vyer så jag har letat reda på sju stackare (alla är helt nya bekantskaper) som härmed kan se sig som utmanade:

Lillasyster - en blogg om mitt liv, whatthefuckdotcom, antionettasofia, JessicaHelen, Världen enligt Ludwig, Tant Alexandra, Klura.

Charmoffensiver

De tre systerdöttrarna har inlett en stenhård kamp om vem som ska ligga bäst till hos den yngre mostern. Mig alltså. Den äldsta (nyss fyllda fem år) har länge haft en topplacering efter att tidigt ha jämfört mig med ingen mindre än Miss Universum och nu senast blev jag dessutom utsedd till favoritmoster (visserligen inte på egna meriter utan på grund av sambons uniform, men det har mindre betydelse). Sammanfattningsvis en stark inledning av henne.

Mellantjejen (4 1/2 år) gjorde ett försök att avancera i helgen. Hon kröp upp i mitt knä och frågade:
"Varför har du så fina ögon?"

Mina damer och herrar, vi har en delad ledning!

Två veklingar

Efter 14 timmars 30-årsfirande vek vi oss, sambon och jag, och jag erkänner att det inte kändes helt bra att lämna så tidigt. Men vid det laget hade vi faktiskt tagit hem såväl första- som andraplatsen i den stora lagtävling som påbörjades redan kl 11.00 på lördagen.

Han gjorde bra ifrån sig sambon, och hade en framträdande roll när hans lag lyckades knipa åt sig andraplatsen efter ett bejublat framträdande på scenen. De hade dock ingen som helst chans mot det vinnande laget. Undertecknad coachade mitt lag till totalseger! För oss väntade ära, berömmelse och fantastiska priser:



En brandvarnare är aldrig fel, men bandet var verkligen värt sin vikt i guld. Det gav nämligen företräde i alla köer under resten av kvällen och natten. Eftersom det bara fanns två toaletter på 90 gäster så förstår ni att det var en mycket värdefull vinst!

Löneförhandlingar

Löneförhandlingar på sambons jobb. Allt är inte klart än men det ser ut som att:
1. Vi blir kvar i 08-området
2. Det blir många presenter till mig


(En flicka kan ju alltid hoppas...)

Traditionella roller?

Minusgrader utomhus = dags för vintersulor på bilen. I vanlig ordning fördelades de tuffa verktygen och städutrustningen mellan sambon och mig. Vad ska jag säga - rollerna är cementerade sedan långt innan han blev delägare av bilen. Är det tradition så är det.

Sambon sköter dammsugaren och jag byter däcken.

Han brukar i och för sig muttra något om det omanliga i att befinna sig på en brandstation bland alla muskulösa och händiga karlar och låta tjejen sköta däckbytet, men det lyssnar jag inte så mycket på. Han har ju faktiskt redan flexat inför brandkillarna genom att klättra upp i ett rep, endast med hjälp av armkraft, så manlighetsriterna är avklarade. Alltså återstår bara att fördela uppgifterna på bästa sätt och eftersom jag använder mutterdragaren oftare än jag använder dammsugaren...


(Ja, de andra grabbarna var också tvungna att klättra i det där repet eftersom han gjort det...)

Vin, kvinnor och sång

Tre systrar, lämpliga drycker och ett singstar. Vad mer behövs för att en fredagskväll ska bli fredagsnatt? Och så sen natt att sambon vid upprepade tillfällen fick upplysa mig om den 30-årsfest vi skulle på dagen därpå, redan kl. 11.

Jag blev såklart piskad av mina f.d. körmedlemmar till systrar. Själv har jag knappt tagit en ton offentligt sedan jag slutade i barnkören när jag var elva. Men vad tusan, lite (mer) vin råder bot på all scenskräck och all tonosäkerhet. Åtminstone låter det inte längre fullt lika illa i sitt eget dimmiga vinrus som det skär i öronen hos de stackare som måste vistas i samma rum hus stadsdel. Är fullkomligt övertygad om att den käre sambon inte kommer att upprepa sin bön om att få höra mig sjunga, men kul var det!


RSS 2.0